Verzorging Cavalier King CharlesSpaniël Spaniël

Een dagelijkse borstelbeurt is wel nodig zodat hij geen overdadig haarverlies heeft en je klit of viltvorming kan voorkomen.

De oren dienen regelmatig gecontroleerd en zuiver gehouden te worden.  Controle van de oren en het schoonmaken met een oorreiniger dit is  belangrijk om geen oorinfectie te krijgen.
De oren kan men eventueel met een klemmetje boven het hoofd vastmaken tijdens het eten om zo geen resten van het voer hier in te kijgen.

De ogen worden regelmatig schoon gehouden
Heb je een hond met extra traanvocht dan dient men deze elke dag even zuiver te maken.


Door de tanden regelmatig of bij sommigen, dagelijks te poetsen, blijft het gebitje schoon. Je kan een speciale hondentandenborstel kopen, maar een gewone doet het ook. Dit geldt niet voor de tandpasta! Je gebruikt speciale hondentandpasta.


De nagels kunnen regelmatig geknipt worden met een nageltang. Let wel op dat je niet in het leven van de nagel knipt.


Er wordt in geen geval aan het haar geknipt. de cavalier heeft lange haren op de tenen deze worden ook niet weggeknipt. De haren tussen de zoolkussens, aan de onderkant van de poten mogen wel weggeknipt worden.


Je zorgt ervoor dat het dagelijks onderhoud comfortabel kan verlopen, zowel voor jezelf als voor je cavaliertje. Je hebt een stabiele tafel nodig waar je de hond op kan zetten, dit spaart je rug en je hebt je cavaliertje goed onder controle.


Een matje op de tafel zorgt dat je hond niet gaat uitglijden.
Voor dat je met de borstelbeurt begint, controleer je de hond op klitten, Je weet dan waar je bij het borstelen voorzichtig moet zijn.


Begin met het borstelen bij de rug, ga over naar de flanken en behandel dan de borst.
Heb je een hondje met veel beharing op deze plaats, dan zal het nodig zijn om hier de pennenborstel te gebruiken.
De bevedering aan de poten en de staart, kam je.

De lange haren van de broek, Indien nodig gebruik je ook hier de pennenborstel.
De oren kam je eerst goed door aan de buitenkant.
Daarna draai je ze om en kam je ook de binnenkant. Hier ga je extra aandacht besteden aan de plaats waar de oren aangezet zijn, dit om het ontstaan van klitten te verhinderen.

Ook kan je een speciale klittenkam gebruiken, je houdt ook hier met je linkerhand de haren aan de inzet vast, dan trek je de kam voorzichtig door de klit, indien nodig zelfs meerdere keren.


Nageltjes knippen is een delicaat werkje, als je het niet vertrouwt, laat het dan over aan je dierenarts of breng een bezoek aan een hondenkapsalon.


Vooral tijdens de periode van maart tot oktober is het absoluut noodzakelijk om je hondje afdoende te beschermen tegen teken en vlooien.  Je kamt en borstelt hem netjes, dan strijk je met je hand de haren tegen de groeirichting in en ga je spuiten met het produkt.(raad pleeg jou dierenarts) Je behandelt zo het hele lichaam, vooral aan de halsstreek moet je extra aandacht besteden. 


Ook de oortjes moeten verzorgd worden. Bij dedierenarts kan je een product kopen om regelmatig de oortjes te reinigen. 

Verzorging van een puppy
Je gaat op dezelfde manier tewerk,  Veel valt er nog niet te kammen of te borstelen, maar belangrijk is dat je pup dagelijks met alles kennis maakt.
Op die manier, wordt het later geen stoeipatij om hem te behandelen Zo kan je hem laten wennen aan de borstel en de kam,
Wees wel voorzichtig, je pup kan soms onverwachte bewegingen maken; wees erop voorbereid, en zorg dat hij niet van de tafel valt.

Heb je een vraag

Bel gerust

Schrijf ons

Cavalier King Charles
Van Brabantse Bodem